Tlf. 88 444 222

Røntgen & skanning

I klinikkens redskaber indgår røntgen og ultralydsskanning som rutineundersøgelser.Røntgenfotografering benyttes i forbindelse med blandt andet akut opstået halthed, kronisk halthed, mistanke om fremmedlegemer og ved hjerte- og lungeundersøgelser. Ultralydsskanning anvender vi f.eks. ved diagnostisering af hjertelidelser, ved undersøgelser af sygdomme i bughulen, ved muskel og seneskader og ved drægtighedsdiagnostik. 

HD optagelser

Ved undersøgelse for hofteledsdysplasi er der mulighed for at få taget billeder på den gammelkendte metode og efter et amerikansk princip kaldet PennHip. Ved PennHip optagelser stresses hofteleddene på en helt anden måde end traditionelt, Billederne sendes til USA, hvor de bedømmes.

Hunde med DKK stamtavle skal hente rekvisitioner på www.hundeweb.dk når de skal røntgenfotograferes i forbindelse med brug i avl.

AA optagelser - albueledsdysplasi og osteochondrose

Mange hunderacer skal røntgenfotograferes for albueledsdysplasi eller osteochondrose før de kan avlsgodkendes, da det kan være en arvelig lidelse. Den kan også opstå som følge af en pludselig skade på leddet eller ved en forkert fodring.

Hvad er albueledsdysplasi?

Albuen udgøres af 3 knogler: overarmen (humerus) og 2 underarmsknogler (radius og ulna). Under opvæksten er der i underarmsknoglerne flere zoner (vækstlinier), hvorfra knoglens vækst sker. I nogle tilfælde sker der en fejl i vækstlinierne, så noget af knoglen ikke gror ordentligt sammen. Der kan også opstå en forkert udvikling af brusken, så små stykker af den går løs. Det kan forårsage smerte i leddet og dermed halthed.Ved røntgenundersøgelsen kan man ofte se forandringerne eller sekundære forandringer der opstår specifikke steder i leddet.

Hvad kan der gøres ved albueledsdysplasi? 

Man kan ved en kikkertundersøgelse se om der er skader i leddet og fjerne løse stumper brusk eller knoglestykker, der er brækket af. På Varde Dyrehospital har vi digital røntgen hvilket medfører en endnu bedre billedkvalitet.