Tlf. 88 444 222

Led

Ved arthroskopi (ledundersøgelse med kikkert) kan led undersøges og behandles, uden at der skal skæres gennem muskler og ledkapsel. Kikkertundersøgelser bliver mere og mere anvendt til diagnostik og behandling af ledlidelser. Vi har på Varde Dyrehospital udført denne form for operation i mange år.

Grunden til den udbredte anvendelse af kikkertundersøgelser af led er bl.a. færre smerter efter operationen, mindre sår (der er som regel kun 2-3 små huller, hvor kikkerten og instrumenterne har været inde), langt mindre vævsbeskadigelse og hurtigere opheling. En anden grund er, at man direkte kan se, hvordan leddet ser ud og bedre kan danne sig et indtryk af, hvad der er galt. Nogle skader i leddene er svære at se på røntgen eller skanningsbilleder, men ses meget tydeligt ved kikkertundersøgelsen. F.eks. vil skader på ledkapsel, ligamenter og sener kun kunne ses ved den direkte inspektion med kikkert.

Hvordan udføres en kikkertundersøgelse af et led?

Hunden bliver fuldt bedøvet og hårene omkring leddet, der skal undersøges klippes. Der sprøjtes lokalbedøvende middel og sterilt saltvand ind i leddet for at få ledkapslen udspilet. Kikkerten føres ind i leddet og via en TV skærm kan leddets indvendige overflade undersøges. Hvis der er skader i leddet, f.eks. løse bruskstykker, kan de fjernes ved hjælp af instrumenter. Instrumenterne føres ind gennem et andet lille rør kaldet en arbejdsport. Skulle der være flossede ledbånd kan trevlerne klippes af, eller det kan være nødvendigt at skære båndet helt over. Når operationen er færdig skylles leddet godt igennem med sterilt saltvand og til slut sprøjtes lidt lokalbedøvende middel ind i det for at mindske smerter fra leddet.

Hvilke forholdsregler skal man tage efter kikkertoperation?

Normalt skal hunden luftes i snor de første uger og må ikke løbe frit. Efterhånden kan motioneringen gøres mere fri. Er der ikke foretaget operation på brusken, vil det ofte kun være 1 uges tid, der skal luftes i snor.

Her kan du se hvordan vi f.eks fjerner en ledmus på en hund ved kikkertoperation/arthroskopi.

Arthroskopi – Link til video

Der skal gives smertestillende medicin i dagene efter operationen, somme tider er det også nødvendigt med antibiotika.