Tlf. 88 444 222

LightRed

Hvorfor er det en god idé, at vaccinere hunde og katte?

Bliv klogere på hvordan du kan beskytte din hund eller kat med vaccination.

Derfor er det en god idé!

Vaccination er en effektiv metode til at beskytte hunde og katte imod smitsomme og potentielt farlige sygdomme, der kan være vanskelige at behandle. Ud over at sikre kæledyrets sundhed, vil årlig vaccination også have betydning for dyreejerens sundhed, da sygdommen leptospirose kan overføres fra hunde til mennesker.

Når dyret vaccineres, stimuleres immunforsvaret til produktion af antistoffer, som skal forsvare kroppen imod de sygdomme, der vaccineres imod. I nogle tilfælde vil vaccinationen forhindre udvikling af sygdom, mens den i andre tilfælde vil bevirke et mildere og kortere sygdomsforløb. En ikke-vaccineret hund eller kat, kan også danne antistoffer imod sygdom. Det kræver dog, at dyret rammes af – og overlever sygdommen. Da der kan være tale om potentielt alvorlige og livstruende sygdomme, bør man i stedet lade dyret vaccinere.

Hvalpe og killinger får overført antistoffer fra deres mor, men niveauet af disse antistoffer falder hurtigt. Ofte gives første vaccine ved 8 ugers alderen efterfulgt af én eller flere vacciner, som er en del af en basisvaccination. Efter basisvaccinationen følger det enkelte dyr et vaccinationsprogram. Vaccinationsprogrammet er individuelt – men formålet er det samme – nemlig at huske immunforsvaret på de sygdomme, som det skal være klar til at håndtere.

Hvad vaccinerer vi imod?

Vaccinationsprogrammet for netop dit kæledyr fastlægges ud fra dyrets alder, livsstil, smitterisiko osv. Der findes to typer af vacciner – kernevacciner og risikobaserede vacciner.

Hundens kernevacciner beskytter imod:

 • hundesyge
 • parvovirusdiarré
 • smitsom leverbetændelse

mens de risikobaserede vacciner bl.a. omfatter vaccination imod:

 • kennelhoste
 • leptospirose
 • rabies
 • leishmaniose
 • borreliose.

Vaccination imod borreliose er højaktuelt, da flåtsæsonen er over os. Flåter kan bære og overføre borreliabakterien, hvilket bl.a. kan resultere i feber, ledsmerter og muskelømhed hos hunde. Ved at lade hunden vaccinere, kan man beskytte hunden imod tre borreliatyper, der er forbundet med sygdom hos hunde.

Kattens kernevaccine beskytter imod kattesyge samt calicivirus og herpesvirus, der begge spiller en vigtig rolle i sygdommen katteinfluenza.

De risikobaserede vacciner omfatter:

 • katteleukæmi
 • chlamydia
 • rabies

Kan min hund eller kat blive syg, selvom den er vaccineret?

Generelt er vaccination en meget effektiv metode til at forebygge sygdom. At hunden eller katten er vaccineret betyder dog ikke, at den er 100 % beskyttet imod de sygdomme, den er vaccineret imod. Blandt andet kan manglende immunrespons på vaccinen eller nedsat immunforsvar resultere i, at et vaccineret dyr alligevel bliver sygt - men oftest er sygdomsforløbet mildere hos et vaccineret end hos et ikke-vaccineret dyr.

Kun raske dyr bør vaccineres

For at dyret kan lave et passende immunrespons på vaccinen, er det vigtigt, at dyret er sundt og raskt. Derfor er en snak om dyrets helbred samt et sundhedstjek en vigtig del af besøget, når hunden eller katten skal vaccineres.

Er der bivirkninger ved at vaccinere?

I nogle tilfælde kan der forekomme bivirkninger i forbindelse med en vaccination. Oftest er bivirkningerne dog milde og forbigående. De mest almindelige bivirkninger er lokale i form af hævelse, ømhed eller f.eks. hårtab på det sted, hvor vaccinen bliver givet. Bivirkningerne kan også være mere generelle i form af mild diarré eller feber, der som oftest forsvinder af sig selv i løbet af et par dage. Mere alvorlige bivirkninger, såsom en allergisk reaktion, ses heldigvis meget sjældent.

Det er vigtigt at understrege, at risikoen for bivirkninger ved vaccination ikke bør afskrække os fra at vaccinere vores kæledyr. Risikoen ved vaccination bør sammenholdes med risikoen ved ikke at vaccinere, og dermed risikoen for at hunden eller katten smittes med en sygdom, som potentielt kan være alvorlig og svær at behandle.

Flere nyheder, arrangementer & artikler